Mina bästa pluggtips.

Här kommer ett gammalt inlägg med lite uppdateringar. Jag får frågor lite då och då om jag kan göra inlägg med pluggtips och jag tycker att det passar extra bra nu när jag precis skrivit tenta och ska börja med nya kurser idag!

DSC_4788.jpg

Miljö | Var jag pluggar är otroligt viktigt mest för att jag skapar en känsla kring platsen. Jag brukar nästan alltid sitta i skolan och plugga. Gör speciellt detta i tentaveckorna då vi inte har något schemalagt. Det gör att jag bättre kopplar skolan till att plugga och hemma till att vara ledig. 

Har du inte möjlighet att plugga i skolan så rekommenderar jag caféer, bibliotek eller likande. Jag tycker att det kan vara skönt att få lite miljöombyte även när jag pluggar.

Schema | En annan sak som är viktig för mig är att planera hur mycket jag egentligen tänkte få gjort vilka dagar. Ibland kan jag planera för hela veckan och andra gånger planerar jag bara en dag framåt för att jag inte fått grepp om vidden av vad jag ska göra. Här är det megaviktigt att känna sig själv. Är du en som prokrastinerar kanske du måste lägga mer tid på schemat och planera längre framåt. 

Viktigt! Vad som än händer håll dig till shemat!

DSC_4589.jpg

 

Mellanrum | Under hela året jag pluggade Tekninsk basår tog jag knappt pauser. Jag kunde sitta hela dagar i tentaveckorna och sedan inse att jag kanske borde äta något, det funkar inte. DU. MÅSTE. PAUSA. Jag är fortfarande ganska dålig på att bestämma ambitionsnivå, jag stressar upp mig alldeles för lätt och missar att ta det lugnt. Så glöm inte att planera in mellanrum i ditt pluggschema.

Förslag på pauser:

 • Gå iväg från din arbetsplats
 • Träna, det är viktigt att kroppen för röra sig (något som jag också kom fram till under basåret)
 • Gör en kort yogasekvens
 • Gå och hämta kaffe
 • Ta en promenad
 • Meditera
 • Hångla

Mellanmål | Det är viktigt att få i sig energi. Orsakerna är biologiska och självklara och dessutom tycker jag att det är ett bra tillfälle att sträcka på benen när jag hämtar en kopp kaffe och lite fröknäcke. Om ni har förslag på pluggmellis hit me!

Ha en spellista | Eller ha inte det. Vissa blir megadistraherade av ljud när de ska plugga. Jag har en plugglista som jag lyssnar på ibland. Gillar också att lyssna till Spotifys Deep focus eller detta så att en kan låtsas att en pluggar på Hogwarts <3

DSC_4939.jpg

Gör det på en gång | Får du en ny uppgift ta tag i det med en gång. Punkt. Du vet att du kommer tacka dig själv. Dessutom kan du ta det mycket lugnare om du startar direkt eftersom du har mer tid på dig. Win!

Minnestekniker | Ta anteckningar på föreläsningarna, det kommer löna sig. Prata också om dem eller förklara för någon som inte har en aning. När du säger det högt och måste förklara bekräftar du för dig själv att du lärt dig något. Det kan också vara bra att återskapa dagen; vad gick du igenom under det passet? Vilka tre viktiga saker har du lärt dig idag? osv.

Belöna dig själv | När du skrivit en tenta/ lämnat in en uppgift/avslutat ett projekt/är klar för dagen så gör något snällt mot dig själv. Ge dig tid att steka pannkakor och äta långfrukost eller fira med dina vänner och drick vin på ett flott ställe. Livet är verkligen inte bara prestationer och det måste du komma ihåg.

Kramar och lycka till!


Bubblare:

 • Ha fina pennor och fina block
 • Plugga aldrig i sängen
 • Ha pluggkompisar (om det funkar för dig. Jag är ensampluggare N°1 och kan antingen plugga eller vara social)
 • Kolla in Cold Turkey där väljer du vilka tider vissa datorprogram ska vara otillgängliga, tex sociala medier.
 • Ha en studiedagbok där du varje dag/vecka antecknar vad du lärt dig.
 • Som en studietekniksföreläsare sa: Det är väldigt få som kommer långt på talang, det handlar mest om attityd och teknik.