A minimalist christmas.

Ett inlägg jag skrev förra året

Christmas.png

Julen är för mig och kanske för många andra förknippad med fluffiga snöflingor, mystid och prassligt presentpapper. Den är även för mig och kanske för många andra förknippad med otroligt många traditioner och förväntningar som skapar prestationsångets och oro. Varenda år när det närmar sig jul hör jag hur männsikor säger att de får ångest av julens alla måsten och väntar på att den ska vara över. 

Efter att mina föräldrar skiljdes och pappa flyttade till Finland fick jag en mycket mer obekymrad intällning till julen. Julen skulle trots allt aldrig bli som förr och jag började plocka ur delarna som var de viktigaste. Så här är mina bästa tips för att minimera kraven på julen.

>> Behöver det finnas julskinka, grönkålspaj, lax, sill, grönsaksbullar, prinskorv, senap [...] på julbordet? Helt ärligt så har det funnits många saker på julbordet hos oss som bara är för sakens skull. Så fundera på för vems skull som ni dukar upp maten för.

>> Till vilken punkt är det kul att dekorera? Kom till den och sluta sedan där. Jag menar allt pynt som finns måste faktiskt inte upp ur sina gömmor.

>> Hur många jultraditioner har du? Lista dem och känn efter: Does this spark joy? Om de inte är  kul tycker jag att du ska fundera på för vems skull du egentligen gör dem för. 

>> Var tacksam för allt fint du har omkring dig. Julen är till för familj och vänner så var glad för att du har någon som tänker extra på dig på julafton.

>> Let it go. Julen kanske inte blir perfekt men alltså när blir något någonsin det?

Bilder från min pinterest