how to stop shopping.

När jag höll på att flyttpacka fick jag verkligen en inblick i hur mycket grejer jag samlat på mig under bara mina 21 år. Det är galet hur mycket saker jag äger som jag kanske inte ägnar en tanke åt mer en någon gång varje år. Jag har ganska länge funderat över mina köpvanor för att dra ner på konsumtionen av saker eftersom det inte är hållbart ekonomiskt, ekologiskt eller när jag ska flytta nästa gång. 

Saker jag brukar tänka på när jag innan handlar:

 1. Skulle jag köpa detta om det kostade dubbelt så mycket? 
  Det här hjälper mig att förstå om jag bara köper det för att det är billigt eller om jag verkligen tror att det kommer tillföra något i mitt liv.
   
 2. Funkar detta till vad jag redan äger?
  Frågar jag mig oftast när det handlar om kläder eller inredning. Är det kläder brukar jag också försöka föreställa mig tre andra plagg som jag kan använda det till. 
   
 3. Om jag köper det här måste jag göra mig av med något likvärdigt.
  Tänk att du köper en ny ljuslykta. Föreställ dig att du måste göra dig av med en ljuslykta du redan äger. Kommer det se bättre ut? Sämre? Kommer den nya lyktan göra tillvaron bättre?
   
 4. Shopping har ofta med andra känslor att göra.
  Samhället är uppbyggt på att vi ska konsumera. Så när jag känner shoppingsug så är det i många fall samhället som säger åt mig att något fattas i mitt liv för att jag ska bli lycklig. Då behöver jag vända på perspektivet och fundera på varför jag inte känner mig så glad som jag faktiskt är. 

Hur tänker ni kring shopping?